Gorzką czekoladę pokrój ostrym nożem lub połam na niewielkie kawałki. Przygotuj rondelek i wrzuć do niego kawałki czekolady. Dodaj 2 łyżki masła i wlej 4 łyżki wody. Gotuj całość na małym ogniu, ciągle mieszając, aż czekolada całkowicie się rozpuści i połączy z masłem. Zdejmij zagotowaną masę z ognia i odstaw do całkowitego przestudzenia.
W tym czasie oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem i łyżeczką cukru waniliowego. Dodaj do przestudzonej czekolady, wymieszaj. Rodzynki opłucz, skrop rumem lub kilkoma łyżkami wody z 2-3 kroplami olejku rumowego.
Białka ubij na sztywną pianę. Połącz delikatnie z masą czekoladową i rodzynkami. Odstaw do lodówki na kilka godzin do stężenia. Ozdób bitą śmietaną, posyp kakao, podawaj razem z rurkami.
Rada: Tylko gorzka czekolada daje gwarancję, że mus dobrze stężeje.