mus cytrynowy z owocami

  • Czas 40 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
cytryna 2 szt
śmietana kremówka 300 ml
cukier 60 g
jajko białko 2 szt
maliny 250 g
porzeczki 100 g
świeża mięta kilka listków

Cytryny dokładnie myjemy w ciepłej wodzie. Z cytryn ścieramy skórkę na drobnej tarce i wyciskamy sok. Śmietankę wlewamy do miski, dodajemy drobno startą skórkę i cukier. Wszystko, aż krem zacznie gęstnieć. Dodajemy sok z cytryny i ubijamy dalej, do momentu aż krem będzie gęsty. Białka ubijamy ze szczyptą soli na miękką pianę. Delikatnie, mieszamy pianę z kremem i przelewamy do miseczek, gdzie wcześniej umieszczamy maliny i porzeczki oraz listki świeżej mięty. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.