Cytryny dokładnie myjemy w ciepłej wodzie. Z cytryn ścieramy skórkę na drobnej tarce i wyciskamy sok. Śmietankę wlewamy do miski, dodajemy drobno startą skórkę i cukier. Wszystko, aż krem zacznie gęstnieć. Dodajemy sok z cytryny i ubijamy dalej, do momentu aż krem będzie gęsty. Białka ubijamy ze szczyptą soli na miękką pianę. Delikatnie, mieszamy pianę z kremem i przelewamy do miseczek, gdzie wcześniej umieszczamy maliny i porzeczki oraz listki świeżej mięty. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
cytryna | 2 szt |
śmietana kremówka | 300 ml |
cukier | 60 g |
jajko białko | 2 szt |
maliny | 250 g |
porzeczki | 100 g |
świeża mięta | kilka listków |
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...