Mufinki ze śliwkami
- Czas 45 min.
- Trudność
- Porcja dla
śliwki węgierki | 300 g |
jajka | 2 |
mleko 2% | 1 szklanka |
mąka | 2,5 szklanki |
proszek do pieczenia | 2 płaskie łyżeczki |
masło | 100 g |
cukier | 5-6 łyżek |
cukier drobny | do posypania |
masło do smarowania foremek |
Te mufinki najlepiej udają się z węgierek.
Śliwki umyć, usunąc pestki, pokroić w paseczki. W jednej misce wymieszać makę, z proszkiem, solą i cukrem. W drugiej misce jajka roztrzepać, dodać mleko i stopione masło. Wyieszać. Wymieszać suche produkty z mokrymi, dodać śliwki. Wymieszać. Formę na mufinki posmarowac masłem. Rozgrzać piekarik do 210 C. Ciasto nałozyc do formy. Piec około 25 minut. Po wyjęciu posypać cukrem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.