Mufinki ze śliwkami

  • Czas 45 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
śliwki węgierki 300 g
jajka 2
mleko 2% 1 szklanka
mąka 2,5 szklanki
proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
masło 100 g
cukier 5-6 łyżek
cukier drobny do posypania
masło do smarowania foremek
Te mufinki najlepiej udają się z węgierek.

Śliwki umyć, usunąc pestki, pokroić w paseczki. W jednej misce wymieszać makę, z proszkiem, solą i cukrem. W drugiej misce jajka roztrzepać, dodać mleko i stopione masło. Wyieszać. Wymieszać suche produkty z mokrymi, dodać śliwki. Wymieszać. Formę na mufinki posmarowac masłem. Rozgrzać piekarik do 210 C. Ciasto nałozyc do formy. Piec około 25 minut. Po wyjęciu posypać cukrem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.