- Czas 45 min.
- Trudność
- Porcja dla
śliwki węgierki | 300 g |
jajka | 2 |
mleko 2% | 1 szklanka |
mąka | 2,5 szklanki |
proszek do pieczenia | 2 płaskie łyżeczki |
masło | 100 g |
cukier | 5-6 łyżek |
cukier drobny | do posypania |
masło do smarowania foremek | |
Śliwki umyć, usunąc pestki, pokroić w paseczki. W jednej misce wymieszać makę, z proszkiem, solą i cukrem. W drugiej misce jajka roztrzepać, dodać mleko i stopione masło. Wyieszać. Wymieszać suche produkty z mokrymi, dodać śliwki. Wymieszać. Formę na mufinki posmarowac masłem. Rozgrzać piekarik do 210 C. Ciasto nałozyc do formy. Piec około 25 minut. Po wyjęciu posypać cukrem.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...