- Czas przygotowania 20 min.
- Czas oczekiwania 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
kasza manna | 2/3 szklanki |
mąka pszenna | 1 1/2 filiżanki |
proszek do pieczenia | 1,5 łyżeczki |
masło | 150 gram |
drobno starta skórka z cytryny | 1 łyżka |
cukier puder | 1 szklanka |
cukier z prawdziwa wanilią | 1 opakowanie |
jajka | 2 sztuki |
mleko | 1/2 szklanki |
Rozgrzać piekarnik do 180°C. Formę do pieczenia muffinek wyłożyć papilotkami. Masło ubić na puszystą masę. Dodać cukier puder, cukier z prawdziwą wanilią i skórkę z cytryny. Następnie dodawać po jednym jajku cały czas mieszając, a potem dolać mleko.
W oddzielnej misce mąkę wymieszać z kaszą manną i proszkiem do pieczenia. Dodać mąkę z dodatkami do masy maślanej i szybko wymieszać (masa nie musi być idealnie gładka – ważne, żeby za długo nie mieszać, bo muffinki nie wyrosną). Piec 15-20 minut. Podawać z bitą śmietaną, ulubionym dżemem lub świeżymi owocami.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...