Utrzeć parmezan na drobnej tarce. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, orzeszkami i parmezanem. Osobno wymieszać jajka, oliwę z oliwek, kefir, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem, suszoną bazylią. Wymieszać suche i mokre składniki. W zagłębienia formy na muffiny włożyć papierowe foremki. Do każdej nałożyć ciasto, do połowy wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym na 180˚C przez ok. 30 minut. W tym czasie bazylie umyć, osuszyć, posiekać, zmiksować z miękkim masłem. Doprawić solą i pieprzem. Podawać muffiny na ciepło lub zimno z masłem bazyliowym, lub jako dodatek do mięs z sosem.
- Czas 45 min.
- Trudność
- Porcja dla
mąka pszenna | 300 g |
parmezan | 250 g |
proszek do pieczenia | 2 łyżeczki |
jajka | 2 |
oliwa | 125 ml |
kefir | 150 ml |
orzeszki piniowe | 100 g |
czosnek | 3 ząbki |
sól, pieprz, bazylia suszona | do smaku |
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...