Muffiny cytrynowe z makiem
- Czas 30 min.
- Czas oczekiwania 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
mąka | 1 szklanka |
mielone migdały | 1/3 szklanki |
cukier | ½ szklanki |
sody oczyszczonej | ½ łyżeczki |
½ łyżeczki soli | |
masło | 4 łyżki |
jajka | 2 sztuki |
cukier z prawdziwa wanilią | |
skórka z 2 cytryn | |
soku z cytryny | 1 łyżka |
jogurt grecki | ¾ szklanki |
mak | 3 łyżki |
cukier puder (do lukru) | |
sok z cytryny (do lukru) |
Mak kojarzy nam się głównie z makowcem. Warto jednak wykorzystywać te nasiona również w innych przepisach np. na muffinki, które idealnie nadają się na piknik, drugie śniadanie, czy jako przekąska do herbaty.
Piekarnik rozgrzać do 200°C. Przygotować formę do pieczenia muffinek i włożyć do niej papilotki. W misce wymieszać mąkę, mak, skórkę z cytryny, mielone migdały, cukier, cukier z wanilią, sól, sodę i proszek do pieczenia. W drugiej misce wymieszać mokre składniki: jogurt, sok z cytryny, masło, jajko. Szybko połączyć składniki suche z mokrymi (nie można długo mieszać, bo nie urosną). Papilotki wypełnić do 2/3 wysokości ciastem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec kilkanaście minut aż będą złociste i upieczone w środku. Upieczone i ostudzone muffiny pokryć lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.