Muffiny cytrynowe z makiem

  • Czas 30 min.
  • Czas oczekiwania 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
mąka 1 szklanka
mielone migdały 1/3 szklanki
cukier ½ szklanki
sody oczyszczonej ½ łyżeczki
½ łyżeczki soli
masło 4 łyżki
jajka 2 sztuki
cukier z prawdziwa wanilią
skórka z 2 cytryn
soku z cytryny 1 łyżka
jogurt grecki ¾ szklanki
mak 3 łyżki
cukier puder (do lukru)
sok z cytryny (do lukru)
Mak kojarzy nam się głównie z makowcem. Warto jednak wykorzystywać te nasiona również w innych przepisach np. na muffinki, które idealnie nadają się na piknik, drugie śniadanie, czy jako przekąska do herbaty.

Piekarnik rozgrzać do 200°C. Przygotować  formę do pieczenia muffinek i włożyć do niej papilotki. W misce wymieszać mąkę, mak, skórkę z cytryny, mielone migdały, cukier,  cukier z wanilią, sól, sodę i proszek do pieczenia. W drugiej misce wymieszać mokre składniki: jogurt, sok z cytryny, masło, jajko. Szybko połączyć składniki suche z mokrymi (nie można długo mieszać, bo nie urosną). Papilotki wypełnić do 2/3 wysokości ciastem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec kilkanaście minut aż będą złociste i upieczone w środku. Upieczone i ostudzone muffiny pokryć lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.