Muffinki z serkiem wiejskim
- Czas 15 min.
- Czas oczekiwania 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
serek wiejski | 225 gram |
mąka | 100 gram |
migdały blanszowane bardzo drobno zmielone | 150 gram |
suszone na słońcu pomidory | 100 gram |
proszek do pieczenia | 1 łyżeczka |
parmezan starty | 75 gram |
cebula dymka | |
olej roślinny | 3 łyżki |
jajka | 4 duże |
Lżejsza wersja serowych muffinek. Możesz do nich dodać ulubione zioła, skórkę z cytryny, czy wędlinę. Nadają się zarówno jako przekąska na przyjęcie, jak i do pracy na drugie śniadanie.
Rozgrzać piekarnik do 200°C. Przygotować foremkę na 12 muffinek i włożyć do niej papierowe papilotki.
Cebulę dymkę i suszone pomidory, drobno posiekać. Serek wiejski odcedzić na sitku. Do miski włożyć odcedzony ser, mielone migdały, makę, pomidory, dymkę, proszek do pieczenia, parmezan i dokładnie wymieszać. W drugiej miejsce wymieszać jajka z olejem. Składniki w obydwu misek połączyć i delikatnie wymieszać. Jeśli ciasto jest zbyt gęste można dodać łyżkę wody.
Ciasto przełożyć do papilotek i z wierzchy posypać utartym parmezanem. Piec przez 30-35 minut aż muffinki będą złociste. Podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.