MOUSSE AU CHOCOLAT

  • Czas 30 min.
  • Czas oczekiwania 5 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
czekolada gorzka 150 g
żółtka 2
cukier 3 łyzki
kakao łyżka
NALEWKA WIŚNIOWA 20 ml
białka 2
śmietana 36 200 ml
  • Czekoladę pokruszyć i stopić w miseczce umieszczonej w gorącej kąpieli wodnej.
  • Żółtka z 2 łyżkami cukru ubić na puszysty kogel-mogel. Ciągle ubijając dodać kakao i nalewkę.
  • Z białek ubić sztywną pianę, dodać resztę cukru.
  • Śmietanę ubić na sztywny krem.
  • Do masy jajecznej dodawać stopniowo stopioną czekoladę ciąglę ubijając
  • Śmietanę i pianę z białek bardzo delikatnie połączyć z kremem, tak aby krem był puszysty i lekki.
  • Masę przełożyć do dużej salaterki, przykryć folią spożywczą i odstawić na ok.5 godz. do stężenia. Ocinać dwiema łyżkami lub nakładać za pomocą łyżki do lodów.

SMACZNEGO

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.