Modra kapusta z bakaliami
- Czas 50 min.
- Trudność
- Porcja dla
czerowna kpusta | 1 mała główka |
szklanka bulionu | |
czerwone wino | pół szklanki |
rodzynki | garść |
suszone morele | garść |
jabłka |
smalec gęsi | 3 łyżki |
ocet jabłkowy | |
sól | |
cukier | |
miód | 1łyżka |
mąka | 1łyżka |
Czy modra kapusta pochodzi ze Śląska czy czy z Wielkopolski można dyskutować. Poza dyskusją jest fakt, że jest pyszna.
Kapustę poszatkować. Jabłka obrać i pokroić w duża kostkę. Zalać kapustę bulionem i winem. Dusić 20 minut. Dodać jabłka i pokrojone morele. Dusić 15 minut. Roztopić smalec na patelni, dodać mąkę. Przesmażyć chwilę. Dodać do kapusty razem z rodzynkami i miodem. Gotować 10 minut. Doprawić solą, cukrem i octem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.