Modra kapusta z bakaliami

  • Czas 50 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
czerowna kpusta 1 mała główka
szklanka bulionu
czerwone wino pół szklanki
rodzynki garść
suszone morele garść
jabłka
smalec gęsi 3 łyżki
ocet jabłkowy
sól
cukier
miód 1łyżka
mąka 1łyżka
Czy modra kapusta pochodzi ze Śląska czy czy z Wielkopolski można dyskutować. Poza dyskusją jest fakt, że jest pyszna.

Kapustę poszatkować. Jabłka obrać i pokroić w duża kostkę. Zalać kapustę bulionem i winem. Dusić 20 minut. Dodać jabłka i pokrojone morele. Dusić 15 minut. Roztopić smalec na patelni, dodać mąkę. Przesmażyć chwilę. Dodać do kapusty razem z rodzynkami i miodem. Gotować 10 minut. Doprawić solą, cukrem i octem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.