Moćka – śląski deser świąteczny

  • Czas 3 godz. 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
suszone śliwki bez pestek 150 g
suszone gruszki 150 g
rodzynki 4 łyżki
orzechy włoskie 4 łyżki
orzechy laskowe 4 łyżki
gorzka czekolada 1 tabliczka
kakao 3 łyżki
kruche pierniczki 8 szt
migdały 4 łyżki

Namoczyć śliwki i gruszki w letniej wodzie i odstawić na noc. Przełożyć do rondla i gotować godzinę. Jeśli kompot robi się zbyt gęsty można dolać więcej wody. Pod koniec gotowania dodać pierniczki i kakao. Gotować chwilę, żeby pierniczki zmiękły, zmiksować i ponownie podgrzać. Kiedy masa zacznie się gotować odstawić i dodać pokruszoną czekoladę. Dodać bakalie, wymieszać i przełożyć do miski. Odstawić do lodówki na 2–3 godziny.

Przed podaniem udekorować bakaliami.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.