Młody czosnek marynowany z białym lub czerwonym winem i czosnkiem niedźwiedzim
- Czas 15 min.
- Trudność
- Porcja dla
duże główki młodego czosnku | 4 |
czosnek niedźwiedzi suszony | 1 łyżka |
papryczka chilli zielona lub czerwona | 1 |
cukier | 1 łyżka |
sól kłodawska (szara) | 2,5 łyżeczki |
ocet jabłkowy lub winny | 0,75 szklanki |
białe lub czerwone wytrawne wino | 0,75 szklanki |
Ładnie wygląda w słoiku, ale też genialnie smakuje jako dodatek do sałatek i marynat do mięs.
Czosnek przekroić na pół, ułożyć w słoiczku, dołożyć papryczkę, wsypać czosnek niedźwiedzi. Jeżeli marynata ma być ostrzejsza przekroić papryczkę wzdłuż na pół. Składniki marynaty: wino, ocet, sól i cukier zagotować, przestudzić zalać czosnek. Zamknąć słoik, zamieszać. Jeść po miesiącu.
Proporcja na 1 słoik 0,5 l
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.