Młody czosnek marynowany z białym lub czerwonym winem i czosnkiem niedźwiedzim
DrukujPrzepis Smaków Życia
- Czas 15 min.
- Trudność
- Porcja dla
duże główki młodego czosnku | 4 |
czosnek niedźwiedzi suszony | 1 łyżka |
papryczka chilli zielona lub czerwona | 1 |
cukier | 1 łyżka |
sól kłodawska (szara) | 2,5 łyżeczki |
ocet jabłkowy lub winny | 0,75 szklanki |
białe lub czerwone wytrawne wino | 0,75 szklanki |
Czosnek przekroić na pół, ułożyć w słoiczku, dołożyć papryczkę, wsypać czosnek niedźwiedzi. Jeżeli marynata ma być ostrzejsza przekroić papryczkę wzdłuż na pół. Składniki marynaty: wino, ocet, sól i cukier zagotować, przestudzić zalać czosnek. Zamknąć słoik, zamieszać. Jeść po miesiącu.
Proporcja na 1 słoik 0,5 l
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...