Młode ziemniaki z twarożkiem ziołowym i kwiatami

  • Czas 40 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
ziemniaki młode 1,5 kg
twaróg pełnotłusty 700g
śmietana gęsta, kwaśna 0,5 litra
szczypiorek 1 duży pęczek
natka 1 pęczek
czosnek 2 ząbki
pieprz, sól morska
masło 100g
kwiaty nasturcji, ogórecznika lub czosnku
Niby proste wiejskie danie, a dzięki kwiatom staje się królewską potrawą. Idealne żeby uwieść wybrankę lub… zaimponować teściowej!

Szczypiorek i pietruszkę umyć i osuszyć. Ziemniaki wyszorować. Ugotować ziemniaki w dobrze osolonej wodzie do miękkości. Twaróg utrzeć ze śmietaną na masę. Posiekać szczypiorek i pietruszkę i dodać do masy. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Ugotowane ziemniaki osączyć, odparować, do garnka włożyć kawałki masła i wymieszać z ziemniakami. Na talerzu ułożyć porcję twarożku, ziemniaków, obsypać kwiatami, oprószyć solą i pieprzem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.