Młode ziemniaki z twarożkiem ziołowym i kwiatami
- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
ziemniaki młode | 1,5 kg |
twaróg pełnotłusty | 700g |
śmietana gęsta, kwaśna | 0,5 litra |
szczypiorek | 1 duży pęczek |
natka | 1 pęczek |
czosnek | 2 ząbki |
pieprz, sól morska | |
masło | 100g |
kwiaty nasturcji, ogórecznika lub czosnku |
Niby proste wiejskie danie, a dzięki kwiatom staje się królewską potrawą. Idealne żeby uwieść wybrankę lub… zaimponować teściowej!
Szczypiorek i pietruszkę umyć i osuszyć. Ziemniaki wyszorować. Ugotować ziemniaki w dobrze osolonej wodzie do miękkości. Twaróg utrzeć ze śmietaną na masę. Posiekać szczypiorek i pietruszkę i dodać do masy. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Ugotowane ziemniaki osączyć, odparować, do garnka włożyć kawałki masła i wymieszać z ziemniakami. Na talerzu ułożyć porcję twarożku, ziemniaków, obsypać kwiatami, oprószyć solą i pieprzem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.