Młoda kapusta z koprem

  • Czas 1 godz.
  • Czas oczekiwania 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
duża młoda kapusta 1
pęto kiełbasy toruńskiej można zastąpić inną byle nie była sucha 1/2
koncentrat pomidorowy 500 g
cebule 2
marchewki 2
pietruszki 2
mały pomidor 1
seler 1
por 5 cm
masło 1 łyżka
olej 1 łyżka
sól pieprz vegeta papryka słodka i ostra ziele angielskie kolendra liść laurowy wg uznania
świeży koper garść

Przygotowanie:

 

Wlewamy do dużego garnka wodę, solimy i wkładamy główkę kapusty tak by zanurzyła się w całości. Doprowadzamy do wrzenia, zwalniamy ogień i gotujemy 5 minut. Po tym czasie odcedzamy kapustę, wodę wylewamy.

Kapustę drobno siekamy i wrzucamy do głębokiego garnka, wlewamy 1/3 ilości wody.

Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości.

Następnie wrzucamy startą na grubszym oczku i przesmażoną do miękkości na maśle włoszczyznę wraz z drobno pokrojonym pomidorem, doprawiamy bigos przyprawami i dokładnie mieszamy.

Po 20 minutach dodajemy drobno posiekane cebulę, por i kiełbasę, przeszklone na niewielkiej ilości oleju oraz dolewamy 500 g koncentratu pomidorowego. Gotujemy jeszcze 20 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając dokładnie.

Na koniec dosypujemy do bigosu sporą garść drobno posiekanego świeżego kopru.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.