Przygotowanie:
Wlewamy do dużego garnka wodę, solimy i wkładamy główkę kapusty tak by zanurzyła się w całości. Doprowadzamy do wrzenia, zwalniamy ogień i gotujemy 5 minut. Po tym czasie odcedzamy kapustę, wodę wylewamy.
Kapustę drobno siekamy i wrzucamy do głębokiego garnka, wlewamy 1/3 ilości wody.
Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości.
Następnie wrzucamy startą na grubszym oczku i przesmażoną do miękkości na maśle włoszczyznę wraz z drobno pokrojonym pomidorem, doprawiamy bigos przyprawami i dokładnie mieszamy.
Po 20 minutach dodajemy drobno posiekane cebulę, por i kiełbasę, przeszklone na niewielkiej ilości oleju oraz dolewamy 500 g koncentratu pomidorowego. Gotujemy jeszcze 20 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając dokładnie.
Na koniec dosypujemy do bigosu sporą garść drobno posiekanego świeżego kopru.