Młoda kapusta po tajsku
- Czas 15 min.
- Trudność
- Porcja dla
młoda kapusta | 1 główka |
mleko kokosowe | 400ml |
bulion warzywny lub woda | 1 szklanka |
trawa cytrynowa | 1 |
kurkuma | płaska łyżeczka |
chili | 1 świeża papryczka |
sok z 1 limonki lub 1 cytryny | |
sól |
Niezależnie od tego jaką potrawę z młodej kapusty przygotowujemy, pamiętajmy, że młoda kapustę gotujemy najwyżej 20 minut. Gotowana dłużej rozpadnie się na papkę.
Kapustę umyć, poszatkować. Posiekać chili, usuwając pestki. Rozbić tłuczkiem trawę cytrynową. Kapustę włożyć do garnka razem z chili, zalać szklanką wrzącego bulionu lub wody. Dodać pół łyżeczki soli, kurkumę i trawę cytrynową. Dusić mieszając 10 minut. Dodać mleczko kokosowe i zagotować. Zdjąć z ognia, dodać sok z limonki i podawać.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.