<span class="text_exposed_show" inline;="" color:="" rgb(51,="" 51,="" 51);="" font-family:="" 'lucida="" grande',="" tahoma,="" verdana,="" arial,="" sans-serif;="" font-size:="" 11px;="" line-height:="" 14px;"="">Drożdże rozetrzć z 1 łyżeczką cukru, dodać 2 łyżeczki mąki i tyle podgrzanego mleka, żeby całość miała konsystencję gęstej śmietany, a następnie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.<br> <br> Jajo utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym.<br> Mąkę przesiać, dodać rozczyn, utarte z cukrem jajo oraz resztę mleka. Wymieszać, a kiedy składniki się połączą, dodać roztopiony tłuszcz. Wyrabiać dokładnie, aż wyjdą bąble. <br> <br> Odstawić do wyrośnięcia (czyli wygarowania - po mojemu).<br> Blachę wysmarować tłuszczem i wysypać mąką.<br> <br> Z ciasta rwać duże kęsy (najlepiej zanurzoną w mące łyżką, wtedy się mniej klei), nakładać marmoladę i formować bułeczki. Z tej porcji wyjdzie ok. 10-12 bułek.<br> Układać na blasze, smarować rozkłóconym jajem i posypywać makiem.<br> <br> Piec w 200 stopniach Celsjusza przez ok. 20 minut.<br> Bułeczki można zamrozić - dłużej będą świeże.</span></p> <p> Smacznego! :)</p><p></p>