<span class="text_exposed_show" inline;="" color:="" rgb(51,="" 51,="" 51);="" font-family:="" 'lucida="" grande',="" tahoma,="" verdana,="" arial,="" sans-serif;="" font-size:="" 11px;="" line-height:="" 14px;"="">Drożdże rozetrzć z 1 łyżeczką cukru, dodać 2 łyżeczki mąki i tyle podgrzanego mleka, żeby całość miała konsystencję gęstej śmietany, a następnie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.<br> <br> Jajo utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym.<br> Mąkę przesiać, dodać rozczyn, utarte z cukrem jajo oraz resztę mleka. Wymieszać, a kiedy składniki się połączą, dodać roztopiony tłuszcz. Wyrabiać dokładnie, aż wyjdą bąble. <br> <br> Odstawić do wyrośnięcia (czyli wygarowania - po mojemu).<br> Blachę wysmarować tłuszczem i wysypać mąką.<br> <br> Z ciasta rwać duże kęsy (najlepiej zanurzoną w mące łyżką, wtedy się mniej klei), nakładać marmoladę i formować bułeczki. Z tej porcji wyjdzie ok. 10-12 bułek.<br> Układać na blasze, smarować rozkłóconym jajem i posypywać makiem.<br> <br> Piec w 200 stopniach Celsjusza przez ok. 20 minut.<br> Bułeczki można zamrozić - dłużej będą świeże.</span></p> <p> Smacznego! :)</p><p></p>
- Czas 2 godz. 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
mąka tortowa | 25 dkg |
mleko | 2/3 szklanki |
swieże drożdże | 2 dkg |
jajo | 1 sztuka |
cukier | 8 łyżeczek |
cukier wanilinowy | 1 opakowanie |
masło | 5 dkg |
dodatkowo | dodatkowo |
tłuszcz i mąka do blachy | odrobina |
marmolada do bułek u mnie malinowa | 1 słoik |
jajo do posmarowania bułek | 1 sztuka |
mąka do podsypania | odrobina |
mak do posypania | odrobina |
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...