Minipizze ze szpinakiem
- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
mąka | 3 szklanki |
drożdze | 25 g (ćwierć kostki) |
cukier | 2łyżeczki |
letnia woda | niecała szklanka |
czosnek | 1-2 ząbki |
gałka muszkatołowa | szczypta |
szpinak | 300g |
Cheddar | 50 g |
oliwa | 5 łyżek |
sól i pieprz |
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru i 2 łyżkami letniej wody. Przykryć, odstawić. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Szpinak opłukać i nie osączając zbyt dokładnie wrzucić na patelnię. Przykryć i odczekać kilkanaście sekund aż opadnie, odkryć i odparować. Doprawić roztartym czosnkiem, gałką, solą, cukrem i pieprzem. Mąkę wymieszać z zaczynem drożdżowym. Dodać małą łyżeczkę soli. Wyrabiać ciasto, aż będzie odchodziło od ręki (lub końcówki miksera)dolewając tyle wody aby powstało gęste ciasto. Uformować kulę, posmarować oliwą, przykryć. Ostawić na 30 minut w ciepłym miejscu. Wyrobić ciasto raz jeszcze. Uformować wałek. Pokroić na części (ok 12). Na stolnicy posypanej mąką z każdej części uformować placek. Na wierzchu ułożyć szpinak, posypać startym serem. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C. Piec aż się zrumienią (ok 10 minut). Po wyjęciu z pieca brzegi placuszków posmarować oliwą za pomocą pędzelka (w ten sposób ciasto nie stwardnieje i będzie można podać pizze na zimno, np. na pikniku).
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.