Mini torciki jogurtowo -jagodowe (Tort urodzinowy)

  • Czas 30 min.
  • Czas oczekiwania 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
jagód 150g
cukier 1 łyżka
jogurt grecki 350g
ekstrakt z wanilii odrobina
cukier puder 2 łyżki
żelatyna 5 łyżeczek
  1. Jagody miksujemy z 1 łyżką cukru.
  2. 1,5 łyżeczki żelatyny zalewamy 2 łyżeczkami zimnej wody, mieszamy i odstawimay do napęcznienia.
  3. Dodajemy 1-2 łyżeczki wrzątku i mieszamy, aż żelatyna się rozpuści.
  4. Przestudzoną żelatynę dodajemy do zmiksowanych jagód.
  5. Rozlewamy po równo do 4 silikowanych papilotek.
  6. Schładzamy  w lodówce do mometu, aż zastygnie.
  7. Mieszamy jogurt grecki z ekstraktem z wanilii i 2 łyżkami cukru pudru
  8. 3, 5 łyżeczki żelatyny zalewamy 3 łyżeczami zimnej wody, mieszamy, czekamy aż napęcznieje.
  9. Dodejemy 3 łyżeczki wrzątku i mieszamy, aż żelatyna się rozpuści.
  10. Przestudzoną żelatynę dodajemy do jogurtu i mieszamy.
  11. Odstawiamy na chwilę i czekamy, aż jogurt zacznie tężeć.
  12. Tężejący jogurt wylewamy na zastygłą warstwę jagodową.
  13. Foremki wstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia.
  14. Zastygnięte torciki  wykładamy na talerzyki.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.