- Jagody miksujemy z 1 łyżką cukru.
- 1,5 łyżeczki żelatyny zalewamy 2 łyżeczkami zimnej wody, mieszamy i odstawimay do napęcznienia.
- Dodajemy 1-2 łyżeczki wrzątku i mieszamy, aż żelatyna się rozpuści.
- Przestudzoną żelatynę dodajemy do zmiksowanych jagód.
- Rozlewamy po równo do 4 silikowanych papilotek.
- Schładzamy w lodówce do mometu, aż zastygnie.
- Mieszamy jogurt grecki z ekstraktem z wanilii i 2 łyżkami cukru pudru
- 3, 5 łyżeczki żelatyny zalewamy 3 łyżeczami zimnej wody, mieszamy, czekamy aż napęcznieje.
- Dodejemy 3 łyżeczki wrzątku i mieszamy, aż żelatyna się rozpuści.
- Przestudzoną żelatynę dodajemy do jogurtu i mieszamy.
- Odstawiamy na chwilę i czekamy, aż jogurt zacznie tężeć.
- Tężejący jogurt wylewamy na zastygłą warstwę jagodową.
- Foremki wstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia.
- Zastygnięte torciki wykładamy na talerzyki.
Mini torciki jogurtowo -jagodowe (Tort urodzinowy)
- Czas 30 min.
- Czas oczekiwania 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
jagód | 150g |
cukier | 1 łyżka |
jogurt grecki | 350g |
ekstrakt z wanilii | odrobina |
cukier puder | 2 łyżki |
żelatyna | 5 łyżeczek |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.