- Jagody miksujemy z 1 łyżką cukru.
- 1,5 łyżeczki żelatyny zalewamy 2 łyżeczkami zimnej wody, mieszamy i odstawimay do napęcznienia.
- Dodajemy 1-2 łyżeczki wrzątku i mieszamy, aż żelatyna się rozpuści.
- Przestudzoną żelatynę dodajemy do zmiksowanych jagód.
- Rozlewamy po równo do 4 silikowanych papilotek.
- Schładzamy w lodówce do mometu, aż zastygnie.
- Mieszamy jogurt grecki z ekstraktem z wanilii i 2 łyżkami cukru pudru
- 3, 5 łyżeczki żelatyny zalewamy 3 łyżeczami zimnej wody, mieszamy, czekamy aż napęcznieje.
- Dodejemy 3 łyżeczki wrzątku i mieszamy, aż żelatyna się rozpuści.
- Przestudzoną żelatynę dodajemy do jogurtu i mieszamy.
- Odstawiamy na chwilę i czekamy, aż jogurt zacznie tężeć.
- Tężejący jogurt wylewamy na zastygłą warstwę jagodową.
- Foremki wstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia.
- Zastygnięte torciki wykładamy na talerzyki.
- Czas przygotowania 30 min.
- Czas oczekiwania 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
jagód | 150g |
cukier | 1 łyżka |
jogurt grecki | 350g |
ekstrakt z wanilii | odrobina |
cukier puder | 2 łyżki |
żelatyna | 5 łyżeczek |
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...