Mini bułeczki z ricottą
- Czas
- Trudność
- Porcja dla
ciasto francuskie na prawdziwym maśle | 1 opakowanie |
ricotta | 250 g |
łosoś wędzony bez ości | 200 g |
koncentrat pomidorowy | 1 łyżka |
sól, pieprz cytrynowy, cukier | do smaku |
jajko do posmarowania ciasteczek | |
szczypiorek | do dekoracji |
Wytrawne ciasteczka na jeden kęs, wewnątrz skrywają aromatyczny farsz z ricotty i łososia.
Zmiksować ricottę z łososiem i koncentratem pomidorowym. Doprawić solą, pieprzem cytrynowym i odrobiną cukru. Ciasto rozwinąć, lekko rozwałkować pokroić na paseczki 2,5 na 5 cm. Na jednej części ciasta kłaść odrobinę farszu, przykryć drugą częścią, zlepić. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozmąconym jajkiem przy pomocy pędzelka. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C na złoty kolor (około 10-15 minut). Po przestudzeniu obwiązać szczypiorkiem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.