Minestrone z pomidorami

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
świeży szpinak garść
fasolka drobna świeża 1 szklanka
marchewka 2-3
pietruszka 1
kapusta włoska ćwierć
seler naciowy 1-2 gałązki
drobny makaron pól szklanki suchego
pomidory 3 średnie
wywar warzywny 1 litr
sól i pieprz
Najsłynniejsza włoska zupa powstaje z sezonowych warzyw. Tu wersja z pomidorami.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w dużą kostkę. Marchewki i pietruszkę obrać, pokroić w kostkę. Fasolkę ugotować do miękkości. Szpinak i kapustę opłukać i pokroić. Seler obrać i pokroić w plasterki. Na dnie rondla rozgrzać oliwę. Dodać marchewkę, pietruszkę i seler. Podsmażyć. Dodać kapustę i poddusić chwilę. Dolać wywar. Gotować 10 minut, dodać pomidory i gotować jeszcze 10 minut. Dodać szpinak i ugotowaną fasolkę. Gdyby zupa była zbyt gęsta dolać wody. Zagotować. Doprawić do smaku. Oddzielnie ugotować makaron.  Podawać zupę z makaronem. Uwaga: młoda fasolka gotuje sie o wiele szybciej niż suszona, aby jednak skrócić gotowanie zupy można użyć pociętej fasolki szparagowej, której nie trzeba gotować oddzielnie tylko razem z innymi warzywami.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.