Minestrone z pomidorami
- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
świeży szpinak | garść |
fasolka drobna świeża | 1 szklanka |
marchewka | 2-3 |
pietruszka | 1 |
kapusta włoska | ćwierć |
seler naciowy | 1-2 gałązki |
drobny makaron | pól szklanki suchego |
pomidory | 3 średnie |
wywar warzywny | 1 litr |
sól i pieprz |
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w dużą kostkę. Marchewki i pietruszkę obrać, pokroić w kostkę. Fasolkę ugotować do miękkości. Szpinak i kapustę opłukać i pokroić. Seler obrać i pokroić w plasterki. Na dnie rondla rozgrzać oliwę. Dodać marchewkę, pietruszkę i seler. Podsmażyć. Dodać kapustę i poddusić chwilę. Dolać wywar. Gotować 10 minut, dodać pomidory i gotować jeszcze 10 minut. Dodać szpinak i ugotowaną fasolkę. Gdyby zupa była zbyt gęsta dolać wody. Zagotować. Doprawić do smaku. Oddzielnie ugotować makaron. Podawać zupę z makaronem. Uwaga: młoda fasolka gotuje sie o wiele szybciej niż suszona, aby jednak skrócić gotowanie zupy można użyć pociętej fasolki szparagowej, której nie trzeba gotować oddzielnie tylko razem z innymi warzywami.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.