- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
świeży szpinak | garść |
fasolka drobna świeża | 1 szklanka |
marchewka | 2-3 |
pietruszka | 1 |
kapusta włoska | ćwierć |
seler naciowy | 1-2 gałązki |
drobny makaron | pól szklanki suchego |
pomidory | 3 średnie |
wywar warzywny | 1 litr |
sól i pieprz | |
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w dużą kostkę. Marchewki i pietruszkę obrać, pokroić w kostkę. Fasolkę ugotować do miękkości. Szpinak i kapustę opłukać i pokroić. Seler obrać i pokroić w plasterki. Na dnie rondla rozgrzać oliwę. Dodać marchewkę, pietruszkę i seler. Podsmażyć. Dodać kapustę i poddusić chwilę. Dolać wywar. Gotować 10 minut, dodać pomidory i gotować jeszcze 10 minut. Dodać szpinak i ugotowaną fasolkę. Gdyby zupa była zbyt gęsta dolać wody. Zagotować. Doprawić do smaku. Oddzielnie ugotować makaron. Podawać zupę z makaronem. Uwaga: młoda fasolka gotuje sie o wiele szybciej niż suszona, aby jednak skrócić gotowanie zupy można użyć pociętej fasolki szparagowej, której nie trzeba gotować oddzielnie tylko razem z innymi warzywami.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...