Mięsny krupnik

  • Czas 45 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
marchew 2
pietruszka 1
por (biała część) 1
ziemniak 2
groszek 100 g
kasza jęczmienna 4 czubate łyżki
mięso wieprzowe 100 g
chudy boczek 100 g
smalec 2 łyżki
wywar mięsny 1,5 l
sól
pieprz
natka pietruszki do dekoracji

Warzywa obrać. Marchew, pietruszkę i ziemniaki pokroić w kostkę. Pora pokroić w talarki. Mięso i boczek pokroić w kostkę. Obsmażyć szybko, dodać wywar, gotować, aż mięso będzie miękkie. Dodać marchew, pietruszkę i por. Gotować nadal. Gdy marchew będzie prawie miękka, dodać ziemniaki i kaszę. Gotować jeszcze 15 minut. Dodać groszek i gotować jeszcze 7 minut. Posolić, doprawić pieprzem. Podawać z natką pietruszki.

Uwaga:
Krupnik solimy zawsze dopiero na samym końcu; inaczej ściemnieje i nie będzie wyglądał apetycznie.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.