Mięsne resztki w galarecie
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
różne mięsa np.: piersi kurczaka, indyk, parę plasterków wędliny, chuda wieprzowina | 500 g |
wywar warzywny lub drobiowy | 600 ml |
białe wytrawne wino | 1 szklanka |
czosnek | 2 ząbki |
żelatyna | wedlug prpoporcji na |
sól i pieprz do smaku |
Na to danie nie musimy kupować specjalnie mięsa, możemy wykorzystać pozostałości ze świątecznego stołu.
Do chłodnego bulionu wsypać żelatynę, aby spęczniała. Podgrzać bulion, dolewając do niego wino, dorzucić posiekaną natkę i rozdrobniony czosnek, sól i pieprz do smaku, bulion pozostawić, aby przestygł parę minut, a aromaty się połączyły. Wędliny zwinąć w ruloniki, kurze piersi rozerwać na nieregularne kawałki, a wieprzowinę pokroić w kostkę. W naczyniu ułozyć kawałki mięs i zalać bulionem. Najlepiej robić to warstwowo, czyli ułożyć część mięs, zalać częścią bulionu i tak aż wypełni się naczynie.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.