Mięsne resztki w galarecie

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
różne mięsa np.: piersi kurczaka, indyk, parę plasterków wędliny, chuda wieprzowina 500 g
wywar warzywny lub drobiowy 600 ml
białe wytrawne wino 1 szklanka
czosnek 2 ząbki
żelatyna wedlug prpoporcji na
sól i pieprz do smaku
Na to danie nie musimy kupować specjalnie mięsa, możemy wykorzystać pozostałości ze świątecznego stołu.

Do chłodnego bulionu wsypać  żelatynę, aby spęczniała. Podgrzać bulion, dolewając do niego wino, dorzucić posiekaną natkę i rozdrobniony czosnek, sól i pieprz do smaku, bulion pozostawić, aby przestygł parę minut, a aromaty się połączyły. Wędliny zwinąć w ruloniki, kurze piersi rozerwać na nieregularne kawałki, a wieprzowinę pokroić w kostkę. W naczyniu ułozyć kawałki mięs i zalać bulionem. Najlepiej robić to warstwowo, czyli ułożyć część mięs, zalać częścią bulionu i tak aż wypełni się naczynie.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.