Mielone z indyka z Rubinem
- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
mięso z indyka | 400 g |
cebula | 1 |
ser żółty dojrzewający np. Rubin | 200 g |
jajka | 2 |
bułka tarta | 100 g |
sól i pieprz | do smaku |
olej | do smażenia |
masło | 50 g |
Sery marki Old Poland godne są polecenia nie tylko jako dodatek do mielonego!
Mięso zmielić. Cebulę posiekać i zeszklić na łyżce oleju. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Mięso wymieszać z żółtkami, cebulą, serem. Doprawić solą i pieprzem. Dodać pianę z białek. Zwilżonymi wodą dłońmi formować niewielki kotleciki. Panierować je w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron. Polać roztopionym masłem. Najlepsze z ziemniakami puree i sałatą.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.