Miękkie pierniczki
- Czas 1 godz.
- Czas oczekiwania 2 godz.
- Trudność
- Porcja dla
mąka | 1/2 kg |
masło | 100 g |
cukier | 1/2 szklanki |
miód | 1/2 szklanki |
ocet jabłkowy | 1 łyżka |
jajko | 1 |
soda | 1/2 łyżeczki |
mleko | 2 łyżki |
ocet | 2 łyżeczki |
Jajko roztrzepane | 1 |
przyprawa korzenna | 2 łyżeczki |
Te pierniczki nie wymagają leżakowania, od razu po upieczeniu są miękkie. Trzeba tylko uważać, aby zbyt długo nie trzymać ich w piecu.
Zagotować miód z masłem, cukrem, octem i przyprawa korzenną. Wystudzić. Dodać roztrzepane jajko, sodę rozpuszczona w gorącym mleku i mąkę. Wyrobić ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na noc (minimum 2 godziny). Odkrawać kawałki ciasta, rozwałkowywać na podsypanej mąką stolnicy. Wycinać foremką ciasteczka. Układać na blasze wyłożonej papierem i piec w temperaturze 190 C około 7 minut. Ostudzone można polukrować.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.