- Czas przygotowania 1 godz.
- Czas oczekiwania 2 godz.
- Trudność
- Porcja dla
mąka | 1/2 kg |
masło | 100 g |
cukier | 1/2 szklanki |
miód | 1/2 szklanki |
ocet jabłkowy | 1 łyżka |
jajko | 1 |
soda | 1/2 łyżeczki |
mleko | 2 łyżki |
ocet | 2 łyżeczki |
Jajko roztrzepane | 1 |
przyprawa korzenna | 2 łyżeczki |
Zagotować miód z masłem, cukrem, octem i przyprawa korzenną. Wystudzić. Dodać roztrzepane jajko, sodę rozpuszczona w gorącym mleku i mąkę. Wyrobić ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na noc (minimum 2 godziny). Odkrawać kawałki ciasta, rozwałkowywać na podsypanej mąką stolnicy. Wycinać foremką ciasteczka. Układać na blasze wyłożonej papierem i piec w temperaturze 190 C około 7 minut. Ostudzone można polukrować.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...