Chilli oczyścić z ziaren i pokroić. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej. Podsmażyć posiekane chilli, czosnek i cebulę. Dodać pomidory z puszki i podsmażać kilka minut. Dodać bulion z kurczaka i zagotować. Wrzucić piersi z kurczaka i gotować 15 minut. Na koniec doprawić solą, sokiem z limonki i pieprzem. Podawać z pokrojonymi tortillami, serem Monterey Jack, posiekaną kolendrą i awokado.
Meksykańska zupa z tortillami
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
pokrojone w kostkę pomidory | 1 puszka |
chilli (ilość zależy od tego jaką lubimy ostrość potraw) | |
olej rzepakowy | 2 łyżki |
czosnek | 3 ząbki |
biała cebula | 1 średnia |
bulion z kurczaka | 8 filiżanek |
pierś z kurczaka bez skóry | 750 gram |
sól i świeżo zmielony czarny pieprz | |
sok z limonki | |
rozdrobniony ser Monterey Jack | 200 gram |
awokado pokrojone w kostkę | 1-2 sztuki |
świeża kolendra | |
tortille lub nachosy do serwowania |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.