Mazurek ze śliwkami

  • Czas 45 min.
  • Czas oczekiwania 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
białka jajek 6
cukier puder 400 g
sok z cytryny 2 łyżki
woda różana 2 łyżki
mąka ziemniaczana 1 płaska łyżka
sól szczypta
daktyle 200 g
śliwki suszone miękkie 200 g
gorzka czekolada 100 g
wafle do wyłożenia blachy dowolnie
To smaczny pomysł na zagospodarowanie białek pozostałych po pieczeniu ciast kruchych i drożdżowych.

Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać po łyżce cukier nadal ubijając. Na końcu dodać sok z cytryny, wodę różaną i mąkę ziemniaczaną. Śliwki i daktyle pokroić w paseczki. Czekoladę zetrzeć na tarce. Wmieszać bakalie w pianę. Dużą płaską blache wyłożyc papierem do pieczenia. (Mazurek się przykleja więc można go też upiec na gotowych waflach, rozłożonych na papierze.) Rozłożyć równą warstwą masę na papierze lub waflach. Włożyc do pielarnika nagrzanego do 160 C i piec 30-40 minut. Wyjąć i pozostawić do ostygnięcia. Kroić zimny. UWAGA: do tego mazurka można użyć dowolnych bakalii, które zostaną nam po innych świątecznych wypiekach. Woda różana nie jest obowiązkowa, choć nadaje mazurkowi ciekawyy, egzotyczny zapach.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.