- Czas przygotowania 45 min.
- Czas oczekiwania 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
białka jajek | 6 |
cukier puder | 400 g |
sok z cytryny | 2 łyżki |
woda różana | 2 łyżki |
mąka ziemniaczana | 1 płaska łyżka |
sól | szczypta |
daktyle | 200 g |
śliwki suszone miękkie | 200 g |
gorzka czekolada | 100 g |
wafle do wyłożenia blachy | dowolnie |
Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać po łyżce cukier nadal ubijając. Na końcu dodać sok z cytryny, wodę różaną i mąkę ziemniaczaną. Śliwki i daktyle pokroić w paseczki. Czekoladę zetrzeć na tarce. Wmieszać bakalie w pianę. Dużą płaską blache wyłożyc papierem do pieczenia. (Mazurek się przykleja więc można go też upiec na gotowych waflach, rozłożonych na papierze.) Rozłożyć równą warstwą masę na papierze lub waflach. Włożyc do pielarnika nagrzanego do 160 C i piec 30-40 minut. Wyjąć i pozostawić do ostygnięcia. Kroić zimny. UWAGA: do tego mazurka można użyć dowolnych bakalii, które zostaną nam po innych świątecznych wypiekach. Woda różana nie jest obowiązkowa, choć nadaje mazurkowi ciekawyy, egzotyczny zapach.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...