Mazurek z mascarpone i tahini
- Czas 50 min.
- Trudność
- Porcja dla
ciasto: | |
mąka pszenna | 150 g |
masło | 100 g |
cukier | 50 g |
zółtko | 1 |
kwaśna śmietana | 1 lekko zaokrąglona |
Masa: |
Pasta tahini | 50 g |
śmietanka 30% | 20 ml |
serek mascarpone | 250 g |
karmel | 1 łyżeczka |
biała czekolada | 150 g |
płatki migdałowe | 4 łyżki |
Trochę bardziej odważna wariacja na temat tradycyjnego wielkanocnego wypieku. Pastę tahini można kupić w bliskowschodnich sklepach i na stoiskach z egzotyczną żywnością w większości hipermarketów.
Wszystkie składniki ciasta zagnieść i wylepić ciastem prostokątną formę na grubość 0,5 cm. Nakłuć ciasto w wielu miejscach widelcem. Piec ok. 30 min w 180st.
Śmietankę z czekoladą, tahini i karmelem rozgrzewamy nad parą. Zdejmujemy miskę i stopniowo dodajemy mascarpone cały czas rozcierając grudki. Wlewamy masę na upieczony spód, posypujemy płatkami migdałowymi i wstawiamy do lodówki do ściągnięcia się masy.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.