Mazurek z mascarpone i tahini

  • Czas 50 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
ciasto:
mąka pszenna 150 g
masło 100 g
cukier 50 g
zółtko 1
kwaśna śmietana 1 lekko zaokrąglona
Masa:
Pasta tahini 50 g
śmietanka 30% 20 ml
serek mascarpone 250 g
karmel 1 łyżeczka
biała czekolada 150 g
płatki migdałowe 4 łyżki
Trochę bardziej odważna wariacja na temat tradycyjnego wielkanocnego wypieku. Pastę tahini można kupić w bliskowschodnich sklepach i na stoiskach z egzotyczną żywnością w większości hipermarketów.

Wszystkie składniki ciasta zagnieść i wylepić  ciastem prostokątną formę na grubość 0,5 cm. Nakłuć ciasto w wielu miejscach widelcem. Piec ok. 30 min w 180st.

Śmietankę z czekoladą, tahini i karmelem rozgrzewamy nad parą. Zdejmujemy miskę i stopniowo dodajemy mascarpone cały czas rozcierając grudki. Wlewamy masę na upieczony spód, posypujemy płatkami migdałowymi i wstawiamy do lodówki do ściągnięcia się masy.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.