Mazurek pomarańczowo marcepanowy

  • Czas 3 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
Składniki masy pomarańczowej:
pomarańcze bezpestkowe 6
cukier trzcinowy 400 g
Składniki kandyzowanych pomarańczy:
pomarańcze 2
szklanka wody 1 szklanka
cukier 1 szklanka
Składniki ciasta:
mąka krupczatka 300 g
cukier puder 80 g
zimne masło 200 g
kwaśna śmietana 1-2 łyżki
sól szczypta
skórka otarta z dwóch pomarańczy
żółtka 2
Ponadto:
masa marcepanowa 200 g
migdały 100 g

Przygotować masę pomarańczową:
Pomarańcze wyszorować i sparzyć. Osuszyć, zetrzeć skórkę (tylko pomarańczową warstwę). Białą część skroić. Miąższ drobno pokroić, zasypać cukrem w rondlu o grubym dnie i zostawić na godzinę. Zagotować, dodać skórkę otartą z 4 pomarańczy (skórkę z dwóch pozostałych pomarańczy zostawić do ciasta). Zmniejszyć ogień i gotować mieszając około 40 minut aż masa zgęstnieje. Ostudzić.

Przygotować kandyzowane plasterki pomarańczy:
Pomarańcze wyszorować i sparzyć, pokroić na cienkie plasterki. Do szerokiego niskiego rondla wlać wodę, wsypać cukier. Zagotować, mieszając, aż cukier się rozpuści. Wrzucić plasterki pomarańczy, gotować obracając plasterki około 20 minut. Zgasić. Ostudzić. Ponownie zagotować po godzinie i dwukrotnie następnego dnia. Pomarańcze staną się szkliste, a z wody i cukru powstanie gęsty syrop. Gotowe plasterki wyjąć z ciepłego syropu na papier do pieczenia. Można zrobić je wcześniej i trzymać w chłodzie w zamkniętym słoiczku.

Przygotować migdały:
Migdały zalać wrzątkiem i zostawić na godzinę. Wyłuskać ze skórek.

Przygotować ciasto:
Wszystkie składniki ciasto posiekać nożem, zlepić w kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkować i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczeni a blachę. Zrobić rant mazurka z wałeczków ciasta. Nakłuć ciasto widelcem i upiec w piekarniku nagrzanym do 180 C na złoty kolor (około 30-40 minut). Ostudzić. Na wystudzone ciasto zetrzeć na tarce o dużych oczkach masę marcepanową. Na nią wyłożyć masę pomarańczową. Ozdobić plastrami pomarańczy i migdałami. Skropić syropem pomarańczowym z kandyzowanych pomarańczy. Podawać pokrojone w niewielkie kwadraty.

 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.