Mazurek orzechowo-czekoladowy

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
ciasto:
mąka 400g
masło 250g
cukier puder 100g
żółtka 3
Nadzienie orzechowe:
mleko 3/4 szklanki
cukier 1 szklanka
orzechy włoskie mielone 150g
masło do nadzienia 150g
Nadzienie czekoladowe:
śmietana kremówka 250ml
gorzka czekolada 400g
Przygotowanie masy orzechowej i polewy czekoladowej wymaga odrobiny wprawy, ale trud z pewnością się opłaci.

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Owinąć folią, schłodzić w lodówce (ok 30 minut). W tym czasie zagotować mleko z cukrem. Gotować aż płyn stanie się szklisty i zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dodać orzechy, wymieszać. Ostudzić. Ciastem wyłożyć blachę na mazurek. Piec w temperaturze 200 C ok 20 minut na złoty kolor. Ostudzić. Do letniej masy orzechowej dodać masło i zmiksować. Masę orzechową wyłożyć na mazurek. Posiekać czekoladę. Zagotować kremówkę. Do gorącej wsypać czekoladę, odkładając 3-4 łyżki. Wymieszać. Po kilu minutach dodać pozostała czekoladę. Zamieszać. Wylać na nadzienie orzechowe. Ozdobić według własnego pomysłu.

Pobierz bezpłatnie wielkanocny e-book z przepisami Magdy Gessler!

 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.