Mazurek orzechowo-czekoladowy
- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
ciasto: | |
mąka | 400g |
masło | 250g |
cukier puder | 100g |
żółtka | 3 |
Nadzienie orzechowe: | |
mleko | 3/4 szklanki |
cukier | 1 szklanka |
orzechy włoskie mielone | 150g |
masło do nadzienia | 150g |
Nadzienie czekoladowe: | |
śmietana kremówka | 250ml |
gorzka czekolada | 400g |
Przygotowanie masy orzechowej i polewy czekoladowej wymaga odrobiny wprawy, ale trud z pewnością się opłaci.
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Owinąć folią, schłodzić w lodówce (ok 30 minut). W tym czasie zagotować mleko z cukrem. Gotować aż płyn stanie się szklisty i zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dodać orzechy, wymieszać. Ostudzić. Ciastem wyłożyć blachę na mazurek. Piec w temperaturze 200 C ok 20 minut na złoty kolor. Ostudzić. Do letniej masy orzechowej dodać masło i zmiksować. Masę orzechową wyłożyć na mazurek. Posiekać czekoladę. Zagotować kremówkę. Do gorącej wsypać czekoladę, odkładając 3-4 łyżki. Wymieszać. Po kilu minutach dodać pozostała czekoladę. Zamieszać. Wylać na nadzienie orzechowe. Ozdobić według własnego pomysłu.
Pobierz bezpłatnie wielkanocny e-book z przepisami Magdy Gessler! |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.