Mazurek daktylowy
- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
ciasto: | |
mąka | 400 g |
masło | 250 g |
cukier puder | 100 g |
żółtka | 3 |
Nadzienie: |
daktyle bez pestek | 400 g |
płatki migdałowe | 200 g |
likier Amaretto | 2 kieliszki |
masło do nadzienia | 200 g |
cukier | 1,5 szklanki |
domowy cukier waniliowy | 2 łyżki |
Mazurek daktylowy może być poważną konkurencją dla bardziej tradycyjnych czekoladowych czy kajmakowych.
Zagnieść ciasto z podanych składników. Owinąć w folię i włożyć do lodówki na pól godziny. Nagrzać piekarnik do 200 C. Wyłożyć ciastem blachę do pieczenia, tworząc ozdobną kratkę (niekoniecznie). Upiec na złoty kolor (ok. 20 minut). Pokroić daktyle. W rondlu rozpuścić masło z cukrem. Dodać daktyle i dusić na gładką masę. W razie potrzeby dodać kilka łyżek wody. Wymieszać masę daktylową z likierem i migdałami. Wyłożyć na przestudzony spód mazurka. Ozdobić. Odstawić do ostudzenia, najlepiej do następnego dnia..
Pobierz bezpłatnie wielkanocny e-book z przepisami Magdy Gessler! |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.