Mazurek wielkanocny
To cudowny przepis na mazurek z tego, co zostaje nam po wielkim świątecznym pieczeniu: resztek migdałów, orzechów, rodzynków i wszelkich innych bakalii.
- Czas 2 godz.
- Trudność
- Porcja dla
bakalie (orzechy, migdały, śliwki, skórka pomarańczowa, czekolada, rodzynki) | 500g |
białka | 5 |
wafle duże | 2 |
masło | do posmarowania blac |
cukier puder | 200g |
Bakalie pokroić na kawałki (z wyjątkiem migdałów, te muszą pozostać całe). Wsypać do miski, wymieszać i dodać bardzo sztywno ubitą pianę z cukrem pudrem. Ostrożnie wymieszać, aby nie zepsuć piany. Masę ułożyć na waflu umieszczonym na białej blasze, wysmarowanej masłem (na grubość mniej więcej jednego palca). Wygładzić szybko i na wierzch położyć drugi wafel. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 C na ok. godzinę. Po upieczeniu i wystudzeniu, mazurek udekorować różowym lukrem, zrobionym z przesianego cukru pudru i soku malinowego lub porzeczkowego, albo barwnika spożywczego.
Pobierz bezpłatnie wielkanocny e-book z przepisami Magdy Gessler! |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.