Mazaryn, czyli tarta migdałowa
- Czas 30 min.
- Czas oczekiwania 15 min.
- Trudność
- Porcja dla
ciasto: | |
mąka | 150 g |
cukier | 80g |
masło | 110 g |
jajka | 1 |
wódka | 1 łyżeczka |
masło do formy |
masa migdałowa: | |
masło do nadzienia | 100g |
cukier do nadzienia | 100g |
jajka do nadzienia | 2 |
mielone, blanszowane migdały | 150 g |
olejek migdałowy | 1 łyżeczka |
Kultowe ciasto Szwedów. Można kupić w Ikei lub upiec samemu!
Z podanych składników zagnieść ciasto w razie potrzeby dodając nieco wody. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej 15 minut. Przygotować nadzienie. Zmiksować masło z cukrem, dodać jajko i migdały a na końcu olejek. Posmarować masłem formę do tarty i wylepić ją ciastem. Na ciasto wyłożyć masę migdałową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec około 15-20 minut aż wierzch lekko się zrumieni. Gotową tartę można posypać cukrem pudrem lub polać białym lukrem. Przed pieczeniem na wierzchu można położyć plasterki jabłek lub brzoskwiń a wierzch dodatkowo posypać płatkami migdałowymi.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.