Mazaryn, czyli tarta migdałowa

  • Czas 30 min.
  • Czas oczekiwania 15 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
ciasto:
mąka 150 g
cukier 80g
masło 110 g
jajka 1
wódka 1 łyżeczka
masło do formy
masa migdałowa:
masło do nadzienia 100g
cukier do nadzienia 100g
jajka do nadzienia 2
mielone, blanszowane migdały 150 g
olejek migdałowy 1 łyżeczka
Kultowe ciasto Szwedów. Można kupić w Ikei lub upiec samemu!

Z podanych składników zagnieść ciasto w razie potrzeby dodając nieco wody. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej 15 minut. Przygotować nadzienie. Zmiksować masło z cukrem, dodać jajko i migdały a na końcu olejek. Posmarować masłem formę do tarty i wylepić ją ciastem. Na ciasto wyłożyć masę migdałową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec około 15-20 minut aż wierzch lekko się zrumieni. Gotową tartę można posypać cukrem pudrem lub polać białym lukrem. Przed pieczeniem na wierzchu można położyć plasterki jabłek lub brzoskwiń a wierzch dodatkowo posypać płatkami migdałowymi.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.