- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
dynia | |
syrop klonowy | |
sok jabłkowy | (na jedną szklankę p |
swiezy imbir | |
przyprawy korzenne | |
Piekarnik nagrzać do 175°C. Dynie pokroić na mniejsze kawałki, oczyścić z pestek i upiec do miękkości. Wyjąć z piekarnika, miąższ oddzielić od skóry, rozgnieść widelcem i dobrze odsączyć. Obrany kawałek korzenia imbiru utrzeć na tarce na małych oczkach. Puree z dyni umieścić w garnku, dolać syrop klonowy, dodać do smaku imbir i inne przyprawy. Idealnie sprawdzą się cynamon, goździki, kardamon i gałka muszkatołowa. Dynię z dodatkami gotować około 20 minut na małym ogniu, często mieszając.
Podawać z pieczywem, owsianką lub jogurtem.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...