Maślane placki gryczane z ziarnami, ostrą salsą i miodem

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
Na placki:
mąka gryczana 1 szklanka
jaja 2
jogurt grecki 1 szklanka
Woda MIneralna Gazowana ok. 1/3 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól do placków 1 łyżeczka
pestki dyni 2 łyżki
pestki słonecznika 2 łyżki
masło świeże do ciasta 25 g
masło klarowane do smażenia kilka łyżek
na salsę:
ostra papryka 1
czosnek 1 dżuży ząbek
Sok z cytryny do smaku
oliwa 1 łyżka
sól i pieprz do smaku
miód płynny kilkałyżek
Delikatny, maślany smak placków świetnie komponuje się z ostro-kwaśnym sosem i odrobiną płynnego miodu.

Przygotować salsę: jogurt przełożyć do miski. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę do miski z  jogurtem. Paprykę przekroić, usunąć pestki, miąższ posiekać, dodać do jogurtu. Dolać oliwę. Wymieszać i doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. 

Przygotować placki: Wymieszać mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i ziarnami. Dodać jajka wymieszane z jogurtem i wodą, wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany. Jeżeli ciasto jest za gęste dolać wodę, jeżeli za rzadkie dosypać trochę mąki. Roztopić masło, wlać do ciasta, zamieszać.  Rozgrzać na patelni łyżkę klarowanego masła. Smażyć niewielkie placuszki na złoty kolor obracając je dwukrotnie podczas smażenia. Przed każdą partią smażonych placuszków, rozgrzewać na patelni świeżą porcję masła.  

Podawać placki z salsą, polane strużką miodu i oprószone solą.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.