- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
Na placki: | |
mąka gryczana | 1 szklanka |
jaja | 2 |
jogurt grecki | 1 szklanka |
Woda MIneralna Gazowana | ok. 1/3 szklanki |
proszek do pieczenia | 1 łyżeczka |
sól do placków | 1 łyżeczka |
pestki dyni | 2 łyżki |
pestki słonecznika | 2 łyżki |
masło świeże do ciasta | 25 g |
masło klarowane do smażenia | kilka łyżek |
na salsę: | |
ostra papryka | 1 |
czosnek | 1 dżuży ząbek |
Sok z cytryny do smaku | |
oliwa | 1 łyżka |
sól i pieprz do smaku | |
miód płynny | kilkałyżek |
Przygotować salsę: jogurt przełożyć do miski. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę do miski z jogurtem. Paprykę przekroić, usunąć pestki, miąższ posiekać, dodać do jogurtu. Dolać oliwę. Wymieszać i doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Przygotować placki: Wymieszać mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i ziarnami. Dodać jajka wymieszane z jogurtem i wodą, wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany. Jeżeli ciasto jest za gęste dolać wodę, jeżeli za rzadkie dosypać trochę mąki. Roztopić masło, wlać do ciasta, zamieszać. Rozgrzać na patelni łyżkę klarowanego masła. Smażyć niewielkie placuszki na złoty kolor obracając je dwukrotnie podczas smażenia. Przed każdą partią smażonych placuszków, rozgrzewać na patelni świeżą porcję masła.
Podawać placki z salsą, polane strużką miodu i oprószone solą.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...