Masa maślana do tortu

  • Czas 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
cukier 150g
woda 80 ml
żółtka 2
jajka 1
miękkie masło 250 g
Z tego przepisu bazowego można otrzymać masy o różnych smakach, w zależności od dodanego aromatu.

Z cukru skropionego wodą ugotować syrop „do nitki”, czyli gotować tak długo aż syrop będzie ciągnął się cienką nitką za zanurzoną w nim i wyjętą łyżką. (Brzmi groźnie, ale łatwo dojść do wprawy!) Zmiksować żółtka i jajko. Miksując na średnich obrotach, wlewać cieniutką strużką syrop, tak by spływał po ściance. Po uzyskaniu gładkiej masy o temperaturze pokojowej, dodawać po kawałeczku miękkie masło. Kolejny kawałek dodawać dopiero, gdy poprzedni będzie całkowicie wmiksowany. Po dodaniu całego masło przełączyć mikser na najszybsze obroty i miksować 2-3 minuty. Dodać wybrany aromat. UWAGA: aromat powinien być jak najbardziej skoncentrowany, np. jeśli kawa to bardzo mocna ale niewielkiej objętości, jeśli truskawki to mus z gatunku o małej zawartości wody.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.