Masa maślana do tortu
- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
cukier | 150g |
woda | 80 ml |
żółtka | 2 |
jajka | 1 |
miękkie masło | 250 g |
Z cukru skropionego wodą ugotować syrop „do nitki”, czyli gotować tak długo aż syrop będzie ciągnął się cienką nitką za zanurzoną w nim i wyjętą łyżką. (Brzmi groźnie, ale łatwo dojść do wprawy!) Zmiksować żółtka i jajko. Miksując na średnich obrotach, wlewać cieniutką strużką syrop, tak by spływał po ściance. Po uzyskaniu gładkiej masy o temperaturze pokojowej, dodawać po kawałeczku miękkie masło. Kolejny kawałek dodawać dopiero, gdy poprzedni będzie całkowicie wmiksowany. Po dodaniu całego masło przełączyć mikser na najszybsze obroty i miksować 2-3 minuty. Dodać wybrany aromat. UWAGA: aromat powinien być jak najbardziej skoncentrowany, np. jeśli kawa to bardzo mocna ale niewielkiej objętości, jeśli truskawki to mus z gatunku o małej zawartości wody.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.