- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
cukier | 150g |
woda | 80 ml |
żółtka | 2 |
jajka | 1 |
miękkie masło | 250 g |
Z cukru skropionego wodą ugotować syrop „do nitki”, czyli gotować tak długo aż syrop będzie ciągnął się cienką nitką za zanurzoną w nim i wyjętą łyżką. (Brzmi groźnie, ale łatwo dojść do wprawy!) Zmiksować żółtka i jajko. Miksując na średnich obrotach, wlewać cieniutką strużką syrop, tak by spływał po ściance. Po uzyskaniu gładkiej masy o temperaturze pokojowej, dodawać po kawałeczku miękkie masło. Kolejny kawałek dodawać dopiero, gdy poprzedni będzie całkowicie wmiksowany. Po dodaniu całego masło przełączyć mikser na najszybsze obroty i miksować 2-3 minuty. Dodać wybrany aromat. UWAGA: aromat powinien być jak najbardziej skoncentrowany, np. jeśli kawa to bardzo mocna ale niewielkiej objętości, jeśli truskawki to mus z gatunku o małej zawartości wody.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...